Selecteer een pagina

<%image(20110805-kop foto.JPG|380|231|Lacomble en Roermond)%>Zaterdag 23 juli is opleidingsschip Lacomblé vertrokken voor het jaarlijkse zomerkamp. Dit jaar was Zeekadetkorps Lemmer gastkorps in hun eigen thuishaven.
Diverse instructies en uitleg werd gegeven door Eerste officier J. Loosman over wie welke rollen (verlaatrol, brandrol,wachten etc.) moest gaan vervullen. Daarna werden beide hoofdmotoren gestart onder leiding van HTD C. Kok en was de bemanning klaar voor een week met een druk programma vol activiteiten.

Na een voor sommige onstuimige reis naar Lemmer, werd Korpsschip Lacomblé afgemeerd langszij O.S. Roermond in de binnenhaven van Lemmer. Vanwege het slechte weer en met name de harde wind kon hun korpsschip niet gesleept worden naar de ligplaats van zomerkamp midden Nederland 2011, aan de palen van de Prinses Margrietsluis.
Alle geplande buitenactiviteiten waren na beraad tussen de Commandanten van beide korpsen, in een nieuw plan gegoten vanwege het slechte weer . Harde wind en regen die bijna horizontaal neerviel speelde de korpsen parten en er werd besloten dat er een duikmuseum kon worden bezocht als alternatief. Voor sommige kaderleden een leerzame middag.
Nadat de wind was gaan liggen werd het eerste zeilteam samengesteld om zo de eerste zeiluren te gaan maken. Ondertussen zijn beide korpsschepen naar de aangewezen ligplaats gegaan in de Lemmerbaai.
De eerste echte activiteit is dinsdagochtend losgegaan: de gemeenschappelijke trektocht bestaande uit drie vletten afgeladen met kadetten en spullen. Een gedeelte was een sleeptocht door het Prinses Margrietkanaal richting Sloten. En vervolgens zeilen op het Slotermeer. ’s Avond was er een warme maaltijd geregeld op een afgelegen strandje in de Lemmerbaai. Dit jaar werd besloten niet te slapen op het strand vanwege het slechte weer en keerden de kadetten voor het donker terug naar de Lacomblé.
De overige dagen werden gevuld met diverse zeilwedstrijden en zelfs één wedstrijd zonder wind. Na een aantal wedstrijden was duidelijk dat ZKK Lemmer over een meer ervaren zeilploeg bezit dan ZKK Den Helder. Een typisch geval van meer zeiluren en een thuiswedstrijd. Gelukkig ook een wedstrijd waar er spierballen konden worden getoond en die wat meer in ons straatje lag, ROEIEN. Een ervaren ploeg met diverse wedstrijden al op hun naam. Ze waren met grote overmacht sneller dan hun tegenstanders op een 600 meter parcour met keerboei, waarin twee vletten tegen elkaar dualleerden. <%image(20110805-roeien.jpg|566|159|Rechts ZKK Den Helder aan kop)%>
Ook was er nog een bezoek van Neptunus, koning van alle zeeën en onderwaterwereld. Een aantal kadetten + 1 kaderlid waren de zogenoemde ‘baroes’ en voor het eerst op zomerkamp. Zij moesten aan Neptunus laten zien dat ze waardig zeekadet waren door een kleine, doch zware proef te doorstaan. Dit onder het toezicht van zijn trouwe volgelingen de ’trawanten’.
<%image(20110805-eindbksgws.jpg|280|210|Eindbaksgewijs ZOKA 2011)%>Als afsluiting van een nationaal zomerkamp wordt dit traditiegetrouw gedaan in een alle hens bakgewijs in uniform. Na een woord van de HLD ZKK Lemmer de uitreikingen van doopcertificaten en prijzen. ’s Avonds was er de fameuze afsluitende barbeque met bonte avond/disco. De bemanning van beide schepen zaten samen in de midscheeps van OS Roermond waar nog tot laat werd nagezeten.

Voor velen van Zeekadetkorps Den Helder was het zomerkamp een hoogtepunt van geleerde vaardigheden en theorie. Maar met elkaar leven aan boord in beperkte ruimte, waar men elkaar moet helpen met allerhande zaken, samen moet werken en loyaal moet kunnen zijn. Dit is iets wat niet in een lesboek staat en voor nieuwe kadetten een ervaring rijker.