Selecteer een pagina

De tent is eraf! Zaterdag 17 augustus was het dan zover. Het veel besproken moment, waar al tijden naar toe was gewerkt, was aangebroken voor het opleidingsschip Ondina.

Om 09:00 uur werd gestart met de ontmanteling van de sterk verouderde tent. Eerst de gewicht en tegels en andere losse zaken en daarna de opgeschroefde latten eraf. Langzaam kon worden begonnen met het afhalen van het zeil. Het dak van de brug en het voordek kon er in zijn geheel worden afgetakeld. Op dat moment raakten de eerste zonnestralen het dek van het schip. Het middenstuk moest stukje voor stukje worden gedemonteerd. Nadat het alle delen weg waren lag de Ondina er weer bij alsof er nooit iets was gebeurd.

Het afbouwen in Timelapse

Op het eerste gezicht is het silhouet van het schip niet veranderd. Maar kenners weten beter. De ingangen zijn verplaatst, ventilatieomkastingen aangebouwd, luiken, kokers, kasten, ontluchtingen noem maar op. Na de lunch zijn de dekplaten geplaatst en is er aangevangen met het soppen van het dek. Stof en vuil van 12 jaar oud kon er af. Komend najaar gaan we verder met de afbouw van het ruim en machinekamer. Maar ook wordt de mast geplaatst. De tent is medio 2001 geplaatst. Dit is gedaan voor een grondige renovatie benedendeks en een ingrijpende verbouwing aan de opbouw van het schip. Doordat alles werd opengewerkt en het een grootschalig project zou worden is deze destijds neergezet.