Selecteer een pagina

over ons korps

Het Zeekadetkorps Den Helder is aangesloten bij het Zeekadetkorps Nederland. Samen met twintig andere korpsen, verdeeld over het hele land maken wij de jeugd enthousiast voor de maritieme sector.

Het Zeekadetkorps, dé leukste jeugdvereniging van Den Helder!

Onze missie & visie

Altijd al de zee willen ontdekken? Laat ons je dan de weg wijzen. Dat is ook ons motto: “Wijst de jeugd de weg naar Zee“. En dat motto wordt door alle zeekadetkorpsen in Nederland in de praktijk gebracht.

We laten je zien wat een beroep in een maritieme richting kan betekenen. Daarvoor hebben we de beschikking over een tweetal opleidingsschepenschepen. Daarmee kan je ervaring opdoen in het varen, maar ook in het onderhoud en de beleving.

Ook doen we veel aan de theoretische kant van een nautisch beroep. Zo geven we lessen in nautica, maar ook besteden we aandacht aan de technische en logistieke kant van het verhaal. Bovendien hebben we niet alleen een groot schip om je wegwijs te maken, maar hebben we ook een aantal kleine vaartuigen zoals Beenhakker vletten en kleine motorboten.

Bekijk het met eigen ogen en kom een keertje langs. Vinden we leuk!

Waarom wordt je Zeekadet?

  • Je bent gek op varen.
  • Je houdt van de zee.
  • “Later” wil je een echte zeebonk worden.
  • Teamwork is je tweede natuur.
  • Techniek is jouw grote liefde.

 

GESCHIEDENIS VAN HET KORPS 

Kort na de Tweede Wereldoorlog ontstond het idee om, naar Brits voorbeeld, in Nederland een zeekadetkorps op te zetten. Grondlegger van deze nieuwe jeugdorganisatie was kapitein-luitenant ter zee A. Kroeze, die toen Hoofd van de Marinevoorlichtingsdienst was. De doelstelling van de organisatie was en is de jeugd de weg naar zee wijzen in de ruimste zin van het woord. Op 18 februari 1949 is het eerste zeekadetkorps in Gouda opgericht. In november volgde de start van het Zeekadetkorps Maassluis. Daarna begonnen de zeekadetten in Amsterdam (1950), in Schiedam met het korps Jacob van Heemskerck (1951), in Arnhem met het korps Willem Ruys (1951), in IJmuiden met het korps IJmond (1952) en in Den Haag met het korps Lt.adm. Prins Bernhard (1953). In 1962 wordt het korps Den Helder opgericht.

In 1963 krijgt het zeekadetkorps Den Helder de beschikking over het voormalige communicatievaartuig Belana van de Koninklijke Marine dat onder de naam Ondina als opleidingsschip zal fungeren. In 1985 kan de voormalige kustmijnenveger Lacomblé worden toegevoed aan de vloot. Was de Ondina een schip voor binnenwateren, vanaf nu heeft het korps een zeewaardig opleidingsschip.

Elk jaar neemt het korps deel aan het nationaal zomerkamp. Zo zijn al heel wat plaatsen verkend: het Brielse meer, het Veerse meer, Lelystad, Lemmer, Harlingen, noem maar op. Ook wordt er elk jaar een plaatselijk kamp georganiseerd rond de Hemelvaartsdagen. Er wordt dan geslapen op de Lacomblé en wordt er gevaren met de LCA en gezeild op het Amstelmeer. In 2015 werd het nationaal zomerkamp georganiseerd in Harlingen en Den Helder.

1962

Korps Den Helder
opgericht

Ex Hr.Ms. Hollandsch Diep was het eerste stationaire opleidingsschip van het zeekadetkorps Den Helder.

Ex Hr.Ms. Hollandsch Diep (ex-USS BYMS 2050) was het eerste stationaire opleidingsschip van het zeekadetkorps Den Helder.

1963

Opleidingsschip Ondina
verworven

Ex Hr Ms Belana werd als "Ondina" aan het zeekadetkorps Den Helder overgedragen.

Ex Hr Ms Belana werd als “Ondina” aan het zeekadetkorps Den Helder overgedragen.

1985

Opleidingsschip Lacomblé
verworven.

In 1985 werd de voormalige kustmijnenveger Lacomblé definitief eigendom van het zeekadetkorps Den Helder.

In 1985 werd de voormalige kustmijnenveger Lacomblé definitief eigendom van het zeekadetkorps Den Helder.

2015

Nationaal Zomerkamp
georganiseerd.

In 2015 werd het nationaal zomerkamp in Den Helder georganiseerd.

In 2015 werd het nationaal zomerkamp in Den Helder georganiseerd.

Club Sponsors

Wil je zeekadet worden?

Natuurlijk wil je dat! Je kunt 4 zaterdagen gratis komen kijken voordat je een beslissing neemt.

Bel 06-10541099 of mail commandantzkkdh@gmail.com  en we maken direct een afspraak. 

DOEN!!

Zeekadetkorps Nederland

Veel meer informatie over het Zeekadetkorps Nederland kan je vinden via de site. Klik op de vlag hieronder.