Selecteer een pagina

Onze vloot

Het zeekadetkorps: dé allerleukste club van Den Helder!

OS Ondina

Het opleidingsschip Ondina is het voormalige munitietransportschip Y8501 van de Koninklijke Marine. Het Zeekadekorps Den Helder heeft sinds eind 1976 de beschikking over het O.S. Ondina. Ooorspronkelijk werd het schip van de Koninklijke Marine gehuurd maar in 1986 werd het in eigendom verkregen. Het schip biedt in haar huidige uitvoering plek aan 24 opvarende verdeeld over verschillende verblijven. Het voormalige munitieruim is nu voorzien van bedden en functioneerd gedurende de winter als les- en instructieruimte. Op het dek is ruimte gecreerd voor het meenemen van de roei- en zeilvletten. Het O.S. Ondina is na het afstoten van het O.S. La Comble het hoofdschip van het Zeekadetkorps Den Helder.

LCA

De letters LCA betekenen Landing Craft Assault. Het is een klein vaartuig met een platte bodem en aan de voorkant een brede klep om zover mogelijk het strand op te komen om mariniers aan land te brengen. 

De LCA wordt veel gebruikt omdat het een heel flexibel en gebruiksvriendelijk vaartuig is. Het kan gemakkelijk onder bruggen door, is behoorlijk zeewaardig en kan veel meenemen. Soms bergen we er zelfs een zeilboot in op!

De LCA L9515 is in bruikleen van het Marine Museum en als tegenprestatie onderhoud het ZKK dit schip en houdt haar in de vaart.

Het (NL)LCVP type Mk I is het eerste in Nederland gebouwde polyester landingsvaartuig. Van dit type zijn er rond 1964 12 in gebruikgenomen. L9510, L9511, L9512, L9513, L9514, L9515, L9516, L9517, L9518, L9519, L9520, L9522. Dit type was tot halverwege de jaren negentig in gebruik bij het Korps Mariniers. Begin jaren tachtig zijn er 5 stuks geschikt gemaakt voor operaties in het artisch gebied d.m.v. 3-delig polyester dak i.p.v. zeildoek. Dit vaartuig kon een peloton mariniers aan land zetten en had een mitrailleur als bewapening. De stichting Keep them landing heeft sinds 2001 een vaartuig van dit type in eigendom, de L9513, en de Stichting Promotie Maritieme Tradities heeft sinds 2004 de L9512 in bezit.

Beenhakkers

Op dit moment heeft het Zeekadetkorps Den Helder twee stalen vletten in gebruikt om elke zeekadet te leren zeilen, roeien of wrikken. Deze 6 meter lange vlet kan tegen een stootje en je kunt hier gemakkelijk in leren zeilen. Het roeien en wrikken gaat wat zwaarder als je nog een jonge kadet bent, maar door genoeg te oefenen en de techniek te leren, kunnen ook de jongere zeekadetten met de vletten overweg.

                     

OS Ondina Details

O.S. Ondina. (ex Hr.Ms. Ondina Y8501) Technische gegevens:

Bouwjaar 1952
Werf Sleephelling Maatschappij Scheveningen
Lengte 25.95 m
Breedte 5.01 m
Holte 2.10 m
Diepgang 1.10 m
Waterverplaatsing 80 ton

LCA Details

L9515

Technische gegevens:

Bouwjaar

1963

Werf  

A. Le Compte Co. Inc., Jutphaas

Lengte

14.45 m

Breedte 

3.82 m

Hoogte

4.85 m

Diepgang

1.20 m

Waterverplaatsing

10 ton

Materiaal

Polyester

Voortstuwing

1 Rolls Royce diesel 150 pk

Aandrijving

1x Schottel

Bemanning

3 personen: 1x korporaal(1e bestuurder) 1x marinier 1(2e bestuurder) 1x marinier 1(machinist)

Transport 

20 man + arctic uitrusting of 34 man + Europese uitrusting

Snelheid

11 knopen

RS Quest

Dit snelle zeilbootje wordt gebruikt om de zeekadetten te leren varen in een snelle, polyester, zeilboot. Het zeilen is totaal anders dan in een beenhakker. Met de RS Quest worden regelmatig zeilwedstrijden gehouden met andere korpsen door heel Nederland.

Motorsloep De Jonge Prins II

Motorsloep De Jonge Prins II (ex WM1-6601) ook wel genoemd adviesjacht (commandantssloep) van CZM (Commandant Zeemacht)

De Jonge Prins II is in bruikleen van het Marine Museum en als tegenprestatie onderhoud het ZKK dit schip en houdt haar in de vaart.

De Jonge Prins II is nu in groot onderhoud.

Wil je zeekadet worden?

Natuurlijk wil je dat! Je kunt 4 zaterdagen gratis komen kijken voordat je een beslissing neemt. Bel of mail naar het telefoonnummer of emailadres bovenaan de pagina, en we maken direct een afspraak.

DOEN!!

Zeekadetkorps Nederland

Veel meer informatie over het Zeekadetkorps Nederland kan je vinden via de site. Klik op de vlag hieronder.