Selecteer een pagina

Onze vloot

Het zeekadetkorps: dé allerleukste club van Den Helder!

OS Lacomblé

Het opleidingsschip Lacomblé is een voormalige ondiepwatermijnenveger van de Koninlijke Marine. Het schip werd op 27 april 1959 op stapel gezet bij de Arnhemse Scheepsbouw Maatschappij en op 6 februari 1960 te water gelaten. De Koninklijke Marine nam het schip op 22 augustus 1960 in dienst en doopte het Hr.Ms. Lacomblé naar Kapitein Luitenant ter Zee E.E.B. Lacomblé, commandant van de kruiser Hr.Ms. De Ruyter, die met dit schip op 27 februari 1942 strijdend ten onder ging tijdens de Slag in de Javazee. Het werd op 31 augustus 1984 uit de sterkte afgevoerd en op 31 december 1984 in bruikleen overgedragen aan het Zeekadetkorps Den Helder. Het schip  biedt slaapplaats aan een twintig-tal zeekadetten. Aan boord bevindt zich diverse wasplaatsen met douches, toiletten en een complete kombuis om voor een grote groep goed en verantwoord te kunnen koken.

Beenhakkers

De (drie) stalen vletten worden gebruikt om elke zeekadet te leren zeilen, roeien of wrikken. Deze 6 meter lange vlet kan tegen een stootje en je kunt hier gemakkelijk in leren zeilen. Het roeien en wrikken gaat wat zwaarder als je nog een jonge kadet bent, maar door genoeg te oefenen en de techniek te leren, kunnen ook de jongere zeekadetten met de vletten overweg.

OS Ondina

Het ex-munitietransportschip Ondina werd in 1976 ter beschikking gesteld aan het ZKK Den Helder.
Na de huidige verbouwing zal het schip plaats bieden aan 24 personen en volledig voldoen aan de huidige eisen voor de binnenvaartschepen.
Met de Ondina worden sinds 1979 kampen gehouden.
Gedurende de winter fungeert de Ondina als les en instructieruimte.
Ook wordt het schip bij uitwisselingen ingezet als accommodatie voor buitenlandse Zeekadetten.

LCA

De letters LCA betekenen Landing Craft Assault. Het is een klein vaartuig met een platte bodem en aan de voorkant een brede klep om zover mogelijk het strand op te komen om mariniers aan land te brengen. Het Zeekadetkorps Den Helder heeft een LCA in bruikleen gekregen van het Marinemuseum, de L9515.

De LCA wordt veel gebruikt omdat het een heel flexibel en gebruiksvriendelijk vaartuig is. Het kan gemakkelijk onder bruggen door, is behoorlijk zeewaardig en kan veel meenemen. Soms bergen we er zelfs een zeilboot in op!

RS Quest

Dit snelle zeilbootje wordt gebruikt om de zeekadetten te leren varen in een snelle, polyester, zeilboot. Het zeilen is totaal anders dan in een beenhakker. Met de RS Quest worden regelmatig zeilwedstrijden gehouden met andere korpsen door heel Nederland.

Wil je zeekadet worden?

Natuurlijk wil je dat! Je kunt 4 zaterdagen gratis komen kijken voordat je een beslissing neemt. Bel of mail naar het telefoonnummer of emailadres bovenaan de pagina, en we maken direct een afspraak.

DOEN!!

Zeekadetkorps Nederland

Veel meer informatie over het Zeekadetkorps Nederland kan je vinden via de site. Klik op de vlag hieronder.